Älska med mig, ord

Allen Ginsberg – Howl

lite mycket av allt och inget

När baslådan hoppar till The xx, då vet man att den förmodligen är på för hög nivå. Någon eller något har höjt min baslåda till max och jag har inga avsikter att sänka den. Förmodligen höjdes den av mina kära vänner i takt till Slagsmålsklubben igår när vi entusiasmerade oss inför kvällens konsert. Vad som följde efter det var att vi pusslade ihop en accapella-version av Hänt i tre stämmor. Sen lyssnade vi på kött, för att senare lyssna på en hel del mer eller mindre duktiga band på Skandiateatern, väntandes på Slagsmålsklubben.

Entré. Visst kan man tycka att Frej tar sig själv på lite för stort allvar ibland, men det är berättigat. Känner man att man måste hata, kan man istället rikta det mot alla irriterande fjortispojkar som inte fattat grejen med att dansa, och istället bara hoppar och knuffas. Inte mer att säga än att killarna på scenen lyckades frambringa lyckorus och mängder svett. Idag har jag förövrigt lite plugg jag borde sköta, 'det sista'. Orkar dock inte. Känns trevligare att mysa ihop sig med Kafka på stranden, för resten av dagen. Ser fram emot en underbar kommande vecka. Pussss

smk

Slagsmålsklubben - Kom Igen Kommissarien
Found at Kom Igen Kommissarien on Duck.fm

repeat metropolis


Osmakligt, melankoliskt - och tilldragande

Jag tänker faktiskt använda Lars von Triers 'skandal' som ett startskott till att börja se hans filmer. Av erfarenhet har jag märkt att folk som beter sig oprofessionellt, svinigt och provocerar oftast är intressantare. Den kontroversielle Lars von Trier drog ett osmakligt skämt om nazister och judar. Självklart idiotiskt, men fortfarande något så harmlöst som ett skämt. Visst kan man förstå att Cannes måste av moraliska skäl vidta någon åtgärd - men att förklara Melancholia persona non grata känns lite överdrivet. En film är inte enbart en regissörs verk, det är en stor process med oändligt många människor inblandade. Att straffa alla genom förklara deras film persona non grata känns även det idiotiskt. Det är väl i så fall von Trier de borde förklara persona non grata. 

Efter att ha sett presskonferensen, där han drar sitt osmakliga skämt och en del andra osmakliga om porrfilm, måste jag erkänna att jag är om möjligt ännu mer sugen på att se Melancholia (tror bestämt jag har sagt att jag är sugen på att se den tidigare här...). Nu har jag inte sett något av von Triers tidigare verk, så jag kan inte uttala mig om att jag gillar honom, men jag har en känsla av att hans verk och min filmsmak är som handen i handsken. Sen intresserar det där icke-amerikanska mig direkt och även den mystiska känslan som omger honom. Jag har bestämt mig för att försöka se Riket, Europa och Dancer in the dark och möjligtvis Antichrist innan jag ser Melancholia, vilket borde gå rätt bra eftersom den är en vecka från premiär.

Som sagt är det väldigt mycket mystik runt von Trier, inget undantag gällande Melancholia. Jag rekommenderar trailern, men varnar, då den verkligen inte är något för er med fördomar mot 'konstiga' filmer. Genom att bara sätta trailern under mikroskopet vill jag konstantera att den verkar bära på väldigt starka känslor och en väldigt tydlig och stark vändpunkt ses i bara trailern, då vändningen mot lite av det där mystiska jag talar om, i form av någon sorts katastrof. Den verkar väldigt filosofisk och jag får frågan "är det värt det?" av trailern i huvudet. Mycket av filmen verkar utspela sig i bröllopsmiljö med underliggande sci-fi-drag. Kirsten Dunst, som spelar huvudrollen, har jag aldrig varit så värst mycket för, men jag tror att det här blir hennes stora roll. Annars ser vi Charlotte Gainsbourg (åh!), John Hurt och Stellan Skarsgård i några av de större rollerna.

Även Kiefer Sutherland är med, men jag är fortfarande skeptiskt till om han klarar av något annat än den arge Jack Bauer. Jag tror verkligen på den här filmen och ser fram emot att se den på bio. Man märker, om man kollar på presskonferensen, hur den här filmen hjälpt von Trier. En del av den underliggande handligen är hans egen melankoli, som av vad jag förstår mestadels gestaltas i Dunsts roll. Genom filmen har han tydligen lyckats att bl.a. sluta dricka. Regissörer som lägger ner så mycket hjärta och blandar in sin själ i sina filmer passar, som jag redan nämnt, för mig, som handen i handsken. Jag tror att jag och von Trier kommer bli goda vänner, trots att han verkar vara ett sant svin (se presskonferensen). Men jag tror att de flesta genier är svin och här har vi bara ett exempel på ett geni som visar sig offentligt. Otroligt tilldragande.

Inte ens: Blott ett minne

Jag ligger ner med huvudet mjukt insjunket i kudden. På mitt högra öra. Plöstligt hör jag hur något faller ut ur mitt öra ner på kudden. Jag anar föga vad det faktiskt kan ha varit som fallit. Vad kan ha en sådan liten betydelse i storlek att det kan falla ur ett öra på en kudde? 

Jag kommer inte på det förrän säkert en kvart senare, när jag ligger och funderar på allt som är svart. Jag märker att det är något jag inte minns! Jag försöker dra mig till minnes vad som inte finns där, men det visar sig vara en omöjlighet! Jag kan inte minnas vad jag glömt! Har jag således tappat bort ett minne? När jag tänker tanken tappat bort, dras jag till ett minne jag inte har några svårigheter att leta fram, som nämligen utspelade sig för ungefär en kvart sedan.

Jag minns inte vad jag glömt, däremot minns jag att något ofantligt litet, näst intill obefintligt fallit ut ur mitt öra. Jag drar således den geniala slutsatsen att mitt minne av något har fallit ur mig. En annan slutsats jag kan dra, samtidigt som ett lugn sköljer genom kroppen min, är att det jag glömt bort åtminstone inte är hur man andas, vilket jag som tur är ligger och gör. Men inte minns jag.

Inte en sekund att spilla

Idag blåste det utav överdirektörens nåde. Kanske är detta för han sagt att vår jord skall gå under på lördag? Jordbävningar över hela vår jord, själar skall bryta sig ur sina fjättringar och samvetslöst sväva över vår jord.
Likt varje dag, den avskyvärda såsom den älskvärda, rullade denna på enligt vanlig tideräkning. Visst blåste det av överdrift, men människans ädla uppfinning Hr. Tid verkade immun mot överdirektörens onödiga uppfinning; vinden. Förmodligen tänkte överdirektören att hans människa förr eller senare kommer inse: igår inte är idag och att nu inte är då, vilket då skulle leda deras tankar in på tiden. Men för att vrida upp tiden behövs självklart någon sorts ständig rörelse. Vinden kanske vrider upp vår kära tid. 
Tanke: om allt, precis allt, på vår jord står stilla - föreställ er för en sekund att ingenting är i rörelse - går då tiden? Förutsätter inte tiden att någonting, någonstans över världen måste ändras, från minsta delen av en sekund till nästa del, för att denna övergång av tid skall ske? Jag tror mig vilja konstatera att tiden är beroende av rummet.

Hur man ger någon en komplimang

- Du är ju helt klart en såndär person med en massa fördomar. Det märker man enkelt genom att bara kasta en blick på dig. Kom igen nu, låt höra, vad har du att säga om mig?

Haja vad matematik kan göra med en person

Håller tummarna och hoppas på att hela matte b bygger på den där kluriga pq-formeln jag precis lärt mig. Rutade skrivhäften är för övrigt så mycket sämre än linjerade att jag måste berätta att det gick så bra som det bara kan gå på det skriftliga nationella engelska b-provet.

Något som inte har gått lika bra den här måndagen är min jakt på Rydbergs Vampyren! Hör av dig om du vet var den finns att få tag på alternativt låna så ska du få en kram ingen orm kan mäta sig med.

Måste plugga (hahah?), läsa, sova för att sedan stiga upp till ännu en vacker dag och..... fylla mig själv med koffein och andra nödenheter för morgondagens idiotiska fyratimmars matte b-skrivning. Puss på er och gör er själva en tjänst och häng med på mattelektionerna kids!

PS. Anna Ternheims version av New York, New York är en riktigt fin cover.

Vissa veckor är för långa

Det kunde ha varit måndag idag och jag kunde ha suttit i den älskvärda musiksalen och klottrat vad jag vill tro är poesi på bänkarna. Det kunde ha varit måndag och jag kunde haft panik för att jag inte pluggat inför matteprovet på tisdagen. Nu är det bara söndag, jag har bara lite panik för att jag inte pluggat och jag är törstig och trött men måste göra en ö. Puss

Iron Butterfly – In-A-Gadda-Da-Vida - Live Version

Då bör hen se Six Men Getting Sick

Det här är en fantastisk man
och min pappa tycker att jag borde läsa fotbollsböcker istället för "sån skit" som Hemingway. Vissa dagar tycker han att jag liknar Stig Vig och andra Greta Garbo (ja vad ska man säga? åtminstone en filmstjärna...). Även om hans passioner är sådana utanför min förståelse och vice versa är han en av mina största förebilder. Puss

Ibland låtsas jag att jag har färgat håret

Trampade till skolan i takt till Tour De France. Tror att trampet och skolan har blivit lite för mycket av livet. Efter skolan, men fortfarande i livet fyndade jag på Erikshjälpen med fint folk. 1984 i svensk översättning från -59, Tage Danielssons Paket och Hemingways Och solen har sin gång.
Alla är de i precis det skick jag vill ha mina böcker och för ynka fyrtio kronor blev de mina! Eftersom jag började dagen med någon tyskt avslutade jag den även i (nästan) samma anda. Schnitzel är ju 'typ tyskt'. Och kaffe kommer från Tyskland, så var det väl? Tsatsa puss

Bara jag som lagt märke till hur lik Ralf Hütter
(åtminstone på gamla bilder) är Skrillex?

Organisation - Tone Float

Underbart album, ge mig skjuts

Dags att borsta av kylan, snön och tröttheten från axlarna. På med tunnare kläder och täck dina tveksamheter med om  ännu tunnare kläder. Låt solen torka de tårar kylan frambringat och dansa in sommaren med kommande födelsedagar och annat firande. Det finns alltid något att fira. Och glöm inte att: existentialismen är en humanism. Var gärna busig och bryt lite normer, rebellunge!

SNL's bästa sketch: Twin Peaks-parodi



hej

Hur man skriver ett nationellt prov i En B á la H: sov första halvitmmen av skrivningen, för att sedan krafsa ner cirkus fyrahundrafemtio ord på tjugo minuter, för att sedan gå. Klart. Wooasd puss

sånt som är bra idag & lärdom: kriga inte, kids


Jag avslutade med något riskfyllt

Känner för att citera något ur en Allen Ginsberg-dikt. Lyckas jag inte med det, som det nu verkar som, vill jag istället gå på en promenad. Fast det vet jag inte om jag vågar. Igår blev jag attackerad av vita solero-kulor; ont fick jag. Hade jag haft en kamera, hade jag fotat blåmärkena de lämnade (tolka något i stil med: jag har en kamera, fick inga blåmärken).
Vill tacka James Dean för att han hjälpt till att nyansera min fantasi, som ledde till att jag höll ett tal (eller en jävligt subjektiv redovisning?) om honom på svenskan och lyckades åstadkomma ett MVG. Sen måste jag passa på att vända lite uppmärksamhet mot Patti Smith som vinner Polarpriset. Grattis! Hennes musik är poesi - vet inte om jag kan vända på det, att hennes poesi även är musik. För att inte låta pretto låter jag bli att nämna något om insp... Lyssna på hennes skivor Horses och Easter, mina personliga favoriter. Önskar att jag läst hennes Just Kids, men har bara läst diktsamlingen Wool Gathering. Helt klart läsvärd.
Såg förresten att det inte är något Pluras kök ikväll. Vafalls? Är det slut? Vill erkänna det som det enda värt på tv nu för tiden. Liberal mys-tv som lyckas göra något intressant av matlagning. Hoppas att det bara är en veckas uppbrott eller liknande! Får hoppas jag hittar något annat, lika levande och underhållande att titta på en tisdagskväll. Puss

Skala sakta och inse att den här skivan kommer stanna med dig hela livet

Ihopkrupen i en trogen skräddarposition sitter jag och lyssnar på Velvet Underground & Nico-plattan. Jag sjunger med och kusligt nog kan jag nästan alla texter. Det är självklart inget jag tänker visa för dig, du mystiske vän. Emellanåt startar jag spotify bara för att säga "in your face", för att sedan stänga det, då jag har köpt skivan och spotify inte kan begränsa min lyssning. Har länge funderat på att införskaffa mig vinylen också, men varje gång jakten styrs mot Vaxkupan är den slut! (Gåvor accepteras.) Vill låta Reed och Nicos stämmor vagga mig in i drömmen, men har ett tal att öva lite på. Puss

Le charme discret de la bourgeoisie

Tror inte att det finns ett bättre sätt att spendera
en dag som denna än med en Luis Buñuel-film.

RSS 2.0